Menuiserite onderdakplaten

27 november 2023

Wat zijn Menuiserite onderdakplaten?


Menuiserite Onderdakplaten zijn een type dakbedekkingsmateriaal dat vaak wordt gebruikt om een waterdichte en duurzame onderdakconstructie te creëren. Het betreft vezelcementplaten die onder de merknaam "Menuiserite" bekend zijn vanwege hun sterke eigenschappen en weerbestendigheid. In het verleden waren deze dakplaten populair vanwege hun weerbestendigheid, duurzaamheid en redelijke kosten. Echter, gezondheidsrisico's ontstaan door het aanwezige asbest in deze platen. Wanneer de platen beschadigd raken of verkeerd worden behandeld, kunnen asbestvezels vrijkomen in de lucht. Het inademen van deze vezels kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken.

Waaruit bestaan Menuiserite onderdakplaten?

De onderdakplaten van Menuiserite zijn samengesteld uit een mengsel van cement, cellulosevezels, en andere additieven. Hierdoor zijn ze bestand tegen vocht, schimmel, termieten en brand. Ze bieden uitstekende bescherming tegen schadelijke elementen en vormen een solide basis voor het dak. Deze onderdakplaten, dunne harde platen van asbestcement met cellulosevezels, kunnen roze, lichtgrijs of geel van kleur zijn en voelen zacht aan. Ze werden vaak gebruikt als onderdakplaten bij leien- of pannendaken en waren in gebruik tot in de jaren negentig.Nieuwe alinea

Waarvoor worden onderdakplaten gebruikt

De onderdakplaten werden hoofdzakelijk ingezet als onderlaag voor verschillende dakbedekkingssystemen, zoals dakpannen of metalen dakbedekking. Ze werden direct op de dakspanten geplaatst vóór de installatie van de uiteindelijke dakbedekking. Deze platen spelen een cruciale rol bij het voorkomen van lekkages, het verbeteren van de isolatie en het versterken van de structurele integriteit van het dak.

Menuiserite Onderdakplaten worden vaak prefab geproduceerd en zijn verkrijgbaar in diverse maten en diktes om aan verschillende bouwbehoeften te voldoen. Ze kunnen eenvoudig op maat worden gezaagd en aangepast aan de specifieke afmetingen van het dak. Het installatieproces omvat doorgaans het bevestigen van de platen met speciale schroeven of spijkers, waarbij een goede overlapping en afdichting tussen de platen wordt gewaarborgd.

Het gebruik van onderdakplaten draagt bij aan het verlengen van de levensduur en het verbeteren van de prestaties van een dak. Ze bieden een solide basis, bescherming tegen vocht en extra isolatie. Het is echter altijd verstandig om de installatie-instructies van de fabrikant nauwkeurig op te volgen, of professioneel advies in te winnen bij het selecteren en installeren van dakbedekkingsmaterialen.Nieuwe alinea

Zit er asbest in Menuiserite onderdakplaten?

In veel landen is het gebruik van asbest in bouwmaterialen, inclusief menuiserite dakplaten, geleidelijk aan verboden of gereguleerd. Dit vanwege de gezondheidsrisico’s die kunnen worden veroorzaakt. Zoals het krijgen van kanker en specifiek longkanker. Het wordt daarom aanbevolen om te laten controleren of de menuiserite dakplaten asbest bevatten. In de eerste plaats laat u een asbestinventarisatie opmaken door een erkende asbestdeskundige. Zo kan u passende maatregelen te nemen om de veiligheid te waarborgen. Zoals de verwijdering en vervanging van de menuiserite onderdakplaten door niet-gevaarlijke materialen indien nodig.Nieuwe alinea

Is het verboden om zonnepanelen te plaatsen op een dak met asbest?

Ja, in Vlaanderen is het sinds 2019 verboden om zonnepanelen te installeren op een dak dat asbest bevat. Deze maatregel is genomen vanwege de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het boren van gaten in asbestplaten of -leien tijdens de installatie van zonnepanelen. Het bevestigen van zonnepanelen op een dak met asbest zou niet alleen het risico met zich meebrengen van vrijkomen van asbestvezels, maar het zou ook de onderliggende materialen kunnen besmetten. Daarom is het niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen op daken waar asbest aanwezig is om de gezondheid van mensen te beschermen.

door 2235874 Service Account 5 december 2023
Overweegt u binnenkort uw huis, appartement, studio of ander onroerend goed te verkopen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het verplichte asbestattest. In deze blog wordt een overzicht gegeven van de verplichte documenten voor verkoop waaronder het asbestattest. Wanneer u van plan bent uw woning te verkopen, zijn er verschillende documenten die u moet hebben. Tot nu toe behoorden daartoe: een energieprestatiecertificaat, een postinterventiedossier, een kadastraal uittreksel, een bodemattest, een elektrische keuring en tot slot stedenbouwkundige inlichtingen (of een stedenbouwkundig uittreksel). Vanaf 23 november 2022 wordt in het Vlaams Gewest het asbestattest aan bovenstaande lijst toegevoegd, althans voor panden gebouwd voor 2001. Asbest was een veelgebruikt bouwmateriaal in de jaren 1960 tot begin jaren 1990, vanwege zijn sterke, goedkope, isolerende en lichte eigenschappen. Het kwam vaak voor in dak- en wandbedekking, isolatiemateriaal rond leidingen en elektrische toestellen, vloerbedekking of in de buurt van verwarmingsketels en schoorstenen. Asbest brengt echter aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee, omdat het inademen van deze vezels schadelijk is. Om deze reden is in gebouwen van na 2000 het gebruik van asbesthoudende materialen verboden.
door Vrints Keuringen 1 augustus 2023
Wil je een woning, appartement, studio, ... verkopen of verhuren? Dan heb je een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Maar wat is dat precies en hoe geraak je eraan?
door Vrints Keuringen 1 juni 2022
Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van een gebouw ouder dan bouwjaar 2001. Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen, wil de Vlaamse regering uiterlijk tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig maken.
Share by: