
Als je van plan bent een woning, appartement, studio, studentenkot, serviceflat etc te verkopen of te verhuren, is een energieprestatiecertificaat (EPC) vereist. Maar wat houdt dat precies in en hoe kom je eraan?
Het EPC-attest geeft de energiezuinigheid van je woning weer. Op het EPC staat het EPC-kengetal, dat aangeeft hoeveel energie een woning verbruikt per vierkante meter per jaar (in kWh/m²/jaar). Een lagere EPC-waarde geeft aan dat de woning efficiënter omgaat met energie. Dit certificaat is in de eerste plaats bedoeld om potentiële kopers of huurders te informeren en moet daarom in alle advertenties voor het pand vermeld worden.
Het EPC attest is 10 jaar, waardoor het niet opnieuw aangevraagd hoeft te worden als je de woning binnen deze termijn verkoopt of verhuurt. Indien je ondertussen verbeteringen hebt aangebracht om je woning energiezuiniger te maken, is het raadzaam een nieuw EPC te laten opstellen. Het EPC vervalt echter wanneer het gebouw wordt uitgebreid of de bestemming ervan verandert, bijvoorbeeld van een woning naar een winkel.
Belangrijk om te weten is dat sinds 2022 het EPC bij verkoop niet mag dateren van vóór 2019. Als je als eigenaar nog in het bezit bent van een oud EPC, dien je bij de verkoop van je woning eerst een nieuw EPC te laten opmaken. Deze verplichting geldt uitsluitend bij verkoop; bij verhuur is het nog steeds toegestaan om een geldig EPC ouder dan 2019 te presenteren.
Een erkend energiedeskundige is verantwoordelijk voor het opstellen van een energieprestatiecertificaat (EPC). Deze deskundige voert een grondige inspectie uit in je woning om de energiescore te bepalen. Hierbij worden diverse factoren in overweging genomen, waaronder de staat van de verwarmingsinstallatie en/of boiler, de aanwezigheid van zonnepanelen, de isolatie van muren en dak, de beglazing, de oriëntatie van de woning, enzovoort.
Het EPC moet geldig zijn vanaf het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden tot en met de datum van het verlijden van de notariële akte of de ondertekening van de huurovereenkomst. Sinds 1 april 2022 is het EPC ook verplicht bij overdrachten zoals erfpacht of opstalrecht.
Om de energie-efficiëntie van alle woningen geleidelijk te verbeteren, wordt er een renovatieverplichting ingevoerd op basis van het energieprestatiecertificaat (EPC). Deze regeling treedt in werking vanaf 1 januari 2023 voor residentiële gebouwen, waaronder eengezinswoningen en appartementen. Nieuwe eigenaren van een energieverslindend gebouw, aangeduid met een EPC-label E of F, dienen binnen vijf jaar na de overdracht (eigendom, opstalrecht of erfpacht) de woning grondig te renoveren tot minimaal het EPC-niveau D.
Dit is echter slechts het begin, omdat de Vlaamse regering een traject heeft vastgesteld dat loopt tot 2050. Voor eengezinswoningen is vanaf 2028 label C verplicht, gevolgd door label B vanaf 2035 en label A vanaf 2040. Wat betreft de renovatie van appartementen is er meer tijd beschikbaar, omdat dit technisch complexer is. Hier geldt de verplichting voor label C vanaf 2028, maar pas in 2040 moet er binnen vijf jaar gerenoveerd worden tot EPC-label B, en vanaf 2045 tot label A.
LOCATIE
Onafhankelijkheidslaan 16 Bus 101
2020 Antwerpen
OPENINGSTIJDEN
Privacyverklaring | BE +32470932034 | Powered by Telenet Business Online Essentials